Home | Isle of Man | Bezienswaardigheden | Reistips | Fotogalerij | Vraag en antwoord | Reisgidsen
 
Reizen Isle of Man
 
► Op de reizen-pagina vindt u
reisaanbod voor Isle of Man.
► Ga verder
 
Vakantieverblijven Isle of Man
 
► Op de verblijven-pagina vindt u
vakantieverblijven op Isle of Man.
► Ga verder
 
Informatie Isle of Man
 
► Op de informatie-pagina vindt u
informatie over Isle of Man.
► Ga verder
 
  De Manx
Een uitgebreid informatie-menu vindt u aan de rechterkant →

Manx


Legendes mythen en sagen

Dit prachtige en onafhankelijke eiland is gelegen tussen Ierland en Engeland. Het eiland Man is uniek in naam en cultuur, en zijn mysterieuze en wispelturige geschiedenis is over het hele eiland te vinden.
Oude legendes zeggen dat het eiland is ontstaan toen de Ierse reus Fin Maccooil een stuk land van de Ierse kust richting Schotland gooide, maar dat het in het water tussen de twee landen terecht kwam. Alhoewel dit natuurlijk te betwijfelen valt, geven deze mythen en sagen het land wel zijn unieke sfeer en cultuur.
De ligging geeft het eiland een gematigd zeeklimaat, doordat het aan weerszijden beschermd wordt door grotere landmassa's (Ierland en Engeland). Door het afwisselende landschap en het klimaat kent de natuur een grote variëteit, wat des te meer bijgedragen heeft aan de lokale folklore en culturele kenmerken.

De naam Isle of Man

De afkomst van de naam van het eiland is tot op heden niet geheel duidelijk. Men gaat er over het algemeen van uit dat het zijn naam te danken heeft aan de Keltische god van de zee, Manannan Mac Lir. De god zou het eiland beschermen voor indringers door het te hullen in grote wolken mist. Helaas heeft dit niet geholpen want het eiland heeft meermaals te maken gehad met invallen en overnames. De Noormannen, Schotten en Engelsen hebben allen hun sporen achtergelaten op het eiland.
Daarnaast wordt 'Man' of 'Manannan' in het Gaelisch geassocieerd met water, wat 'Man' dus 'plaats aan het water' zou laten betekenen.
Ook wordt er gespeculeerd dat het eiland zijn naam heeft te danken aan het Saksische woord 'mang', wat '(te)midden' zou betekenen. Dit heeft zijn weerslag op het feit dat het eiland temidden van Ierland, Schotland, Engeland en Wales ligt. Een andere vertaling van het woord mang kan 'afgezonderd' of 'geïsoleerd' zijn. Uiteraard heeft dit te maken met het feit dat het om een eiland gaat en de oude steden op het eiland dus een afgezonderd bestaan hadden.

Keltisch kruis

De bewoners zijn de Manx

Ondanks de onbekende afkomst, heeft het eiland uiteindelijk zijn naam gegeven aan de bewoners: 'de Manx'. Manx is het Engelse meervoud van Man, wat betekent: 'afkomstig van Man'. Daarnaast heeft ook een kortstaartige kattenras zijn naam te danken aan het eiland, die er al sinds het begin van menselijke bewoning voorkomt ('Manx Cat').
Welke afkomst of betekenis van de naam er ook gekozen wordt, eigenlijk wijzen ze allen op de bijzondere en unieke kenmerken van het eiland, die u zeker eens ervaren moet hebben. Verken en ontdek het landschap, ontrafel de mysteries rondom het eiland en zijn naam op uw eigen manier.advertentie

 
 
 
  Meer informatie op deze website

► Algemene informatie
► Arboretum
► Calf of Man
► Castle Rushen
► Cregneash
► Douglas
► Gaiety Theatre
► Groudle Glen Railway
► House of Manannan
► Landschap
► Langness Lighthouse
► Laxey Wheel
► Manx
► Manx Museum
► Niarbyl Bay
► Peel Castle
► Point of Ayre
► Port Erin
► Raad ny Foillan
► Ramsey
► Silverdale
► Snaefell Mountain Railway
► Steam Railway
► Tourist Trophy
► Tynwald
► Wandelen op Man

► Video'sadvertentie

Wapen